A művészeti programok szerelmeseinek: Múzeumlátogatás és vacsorahajó

Valentin napi program 5. rész

A téli csípős időben előnyben részesülnek azok a programot, amelyek nem csak élményt hordoznak magukban, de teszik ezt úgy, hogy még menedéket is nyújtanak a külső hideg ellen. Ezért is jelennek meg kedvelt Valentin napi programként a múzeumok. Esténként pedig ugyancsak kellemes belső légkörben élvezhetik a téli pillanatokat azok, akik a dunai sétahajó zárt belső éttermében vesznek részt a vacsora programok valamelyikén. Kevésbé jó hír azonban, hogy 2022-ben a Valentin nap hétfőre esik, és mivel a legtöbb múzeum pont zárva van ekkor, így ezeket a programokat inkább az előtte levő vasárnapra ajánljuk. A romantikus sétahajózás pedig ezen a napon is elérhető.


Három lenyűgöző Valentin napi múzeumos randiötlet a fővárosban:

A Hősök terét szegélyező neoklasszicista Szépművészeti Múzeumban egész évben, így februárban is állandó és időszakos kiállítások tekinthetőek meg. Az épület 1900-as évek elejére épült fel, s máig világszerte híres művészek alkotásait fedi fel a látogatók számára hat fő kategóriából, melyek a Régi képtár és régi szobor gyűjtemény, a grafikai gyűjtemény, és a népszerű Antik és Egyiptomi gyűjtemény.

Az állandó kiállításokon egészen az ókortól kezdve találhatunk műemlékeket. Maga múzeum is Európa legjelentősebbjei között foglal helyet, a legkomolyabb felújításon pedig nem is olyan régen - 2008-ban esett át. Így a művészettörténet lábnyomainak őrzőjeként méltán népszerű kiállítóhely, és a művészet rajongóinak is igazi kincses barlangot jelent.

A folyamatosan gazdagodó képzőművészeti műkincsállomány rendszeresen vonzza az érdeklődőket, amihez a folyamatos megújulást biztosító időszakos kiállítások is hozzájárulnak.

Fotó forrása: Szépművészeti Múzeum


A Szépművészeti Múzeumban főleg a 18. század végéig találhatóak kiállítási tárgyak, így aki a kortárs művészet szerelmese, talán Műcsarnok kiállításait részesíti majd előnyben. Ehhez sem kell túl messzire mennünk, a Hősök tere másik oldalán emelkedő neoklasszicista épületben a kiállítások mellett izgalmas beszélgetős programok és könyvtár is helyet kaptak.

Ha az európai műkincsek gyűjteményén belül koncentráltan a magyar nemzeti emlékeket őrző tárgyakra irányul az érdeklődés, akkor a Nemzeti Múzeumnak helyet adó klasszicista épületet érdemes keresni a Múzeum körúton. A Pecz Ármin által tervezett múzeum körüli kert népszerű helyszín könnyed sétákhoz és találkozókhoz, de így a hidegebb időszakban talán inkább az épület belső terei kapnak nagyobb figyelmet. A gyönyörű építészeti elemek és freskók már önmagukban is rengeteg pompás felfedezni valót nyújtanának, ezek azonban csupán előfutárai annak, amit a kiállítótermek rejtenek. Az állandó kiállítások betekintést engednek többek között a 14. és 16. század gótikus művészetébe - festményeken, szobrokon és szárnyasoltárokon keresztül. Megismerhető továbbá Munkácsy munkáin keresztül a realizmus egy szelete és egy izgalmas márványszobor gyűjtemény a 19. század elejéről. A jelenlegi időszakos kiállítás részeként Molnár József lenyűgöző színekkel komponált festményeit csodálhatják meg a látogatók.

A művészetben való érdekfeszítő elmerülés után ajánljuk séta és vacsorahajós programjainkat, ahol a fedélzet éttermében finom vacsorafogásokkal zárulhat a Valentin-napi romantikus este.

TOP