Dunakanyar -Szentendre

kikapcsolódás a Dunán

Legyen kishazánk turistája egy napra!
Dunai hajós programunk tökéletes kikapcsolódási lehetőség családdal és barátokkal az év bármely időszakában!

Kirándulás Szentendrén

Szentendre egy gyönyörű természeti környezetben fekvő barokk kisváros. Budapesttől félórás autóútra érjük el ezt a festői művészfalut. Egy vezetett séta során megismerkedhetünk a város főbb nevezetességeivel, és a központban található dombról gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk. Lehetőségük lesz megkóstolni egy magyar specialitást, a langallót is. Ezt követően, szabadidejében lehetősége lesz vásárolni, vagy meglátogatni e bájos kisváros számos múzeumának és galériájának egyikét. Hogy a nyári időszakban (május 1. és szeptember 20. között) is emlékezetes napot tölthessünk el, hajóval térünk vissza Budapestre a Dunán. A túra a belvárosi mólónál ér véget.

Indulások: hétfő és szerda kivételével naponta 14:00 órakor (télen: november-március szerda, péntek és vasárnap 10:00 órakor).

Kirándulás Szentendrén

Free

Budapesttől mindössze 30 percre van! Látogasson el Szentendre történelmi városába, amely a Duna mentén fekszik.

Kategória:

Kirándulás Szentendrén

Magyarország több régiója is bővelkedik látnivalókban, de a Dunakanyar kiemelkedő terület. Ott a Duna, valamint a Börzsöny és Visegrádi-hegységek nyújtanak festői látványt. A régió nemcsak csodálatos tájakat, hanem izgalmas történelmi és művészeti programokat is kínál.

A Városról röviden

A Dunakanyar települései közül talán Szentendrét a legnehezebb bemutatni, hiszen Budapest után valószínűleg a legismertebb magyar város, gondoljunk csak a számtalan turisztikai célpontra. Az 1929-ben alapított máig működő szentendrei művésztelepnek köszönhetően a város igazi kulturális központnak számít, amit a számtalan galéria és múzeum ékesen bizonyít. A Ferenczy Múzeumi Centrum állandóan látogatható múzeumai közé tartozik a Ferenczy Múzeum, a Kmetty Múzeum, a Czóbel Múzeum, a MűvészMalom, a Római Kőtár és a Kovács Margit Kerámia Múzeum. Emellett számos időszaki kiállítás várja azokat, akik közelebbről is meg szeretnék ismerni Szentendre színes művészeti életét. A Szentendrei Skanzen évente több ezer látogatót vonz a városba, a 18-20. századi Szabadtéri Néprajzi Múzeum tárgyakkal, épületekkel és állatokkal ismertet meg bennünket a 19. század népi építészetével, gazdálkodásával és életmódjával.  A program remek időtöltés, akár kisgyerekekkel is. A HÉV állomáson található Városi Tömegközlekedési Múzeum. A kiállítóteremben és a szabadtéri kiállítótéren egy-egy korábban kivont járműtípust tekinthetünk meg. Az édességek kedvelői a Dumtsa Jenő utcában találják a Szamos Marcipán Múzeumot a finomságok választékával.

A város történelme

Szentendre története, mint a Dunakanyar számos településé, az őskorig nyúlik vissza. A területen már a rómaiak előtt is volt település, amelyet avarok laktak, és a limesnek köszönhetően egészen a 4-5. századig megőrizte jelentőségét. Ezt követően sem népesült be teljesen a terület, de egészen a honfoglalásig kellett várni arra, hogy ismét írásos emlék legyen a helyről, egy 1009-ben kelt oklevél utal a mai Szentendre környékén található településre. A 12. századból több írásos emlék is őrzi a település nevét, így ismert, hogy az Árpád-házi királyok udvarhelyként használták. 1146-ban már Sanctus Andreas néven említik, innen ered a neve, a ma is látható Keresztelő Szent János plébániatemplom helyén épült az akkori templom, amely az évszázadok során többször átépült, végleges formáját az 1700-as évek közepén nyerte el. A fent említett templom mellett található a belgrádi székesegyház, amelyet 1521-ben kezdtek el építeni a törökök elől menekülő és itt új otthonra találó szerbek. Ugyanakkor a terület nem sokkal később a törökök érkezésével elnéptelenedett. A település felszabadítására 1684-ig kellett várni, ami újabb szerb beáramlást hozott. Ezt követően szinte kizárólag szerbek lakták a 19. században, amikor a város etnikai térképét átrajzolták, mivel ekkor nagy számban érkeztek magyarok, németek és szlovákok. Ugyanakkor a szerbek hagytak leginkább nyomot a városképen, nekik köszönhetjük a 18. században épült, ma is látható hangulatos házakat.

HAJÓTÚRA,
AKÁR AJÁNDÉKBA IS

Lepje meg kedvesét, családját
egy hajókirándulással a Dunkanyarba

Születésnapra, évfordulóra, Valentin-napra, különleges alkalmakra kitűnő ajándék, felejthetetlen emlék. Fedezzék fel együtt hazánk legszebb természeti adottságait, a Duna és az azt körülvevő fantasztikus látványt, épület együtteseket fantasztikus egész napos programmal.

Amit a program
tudni érdemes

Szentendrei program
menetrendje

A túra időtartama csak hozzávetőleges, a tényleges időtartam a forgalmi helyzettől függ. 10:00 és 14:00 között a túra a Hotel Intercontinentalból indul. 10:45-től 14:45-ig Szentendrei - Városi séta szakmai vezetővel együtt. 11:45-től 15:45-ig Marcipán Múzeum látogatás majd 13:00-tól 17:00-ig visszatérés Budapestre busszal vagy Budapesti hajókirándulás 14:00 -tól 18:00-ig. A túra a Hotel Intercontinentalban / Vigadó térnél ér véget.

Budapest
városnéző program is

Belvárosi sétahajózás a Dunán
Budapesten

A program további különlegessége, hogy a program ideje alatt lehetőségünk nyílik egy fantasztikus belvárosi hajós program is, hiszen az útvonal során áthaladunk Budapest szívén, ahol lehetőségünk nyílik többek között a magyar Parlament épületét is igazán egyedi megvilágításból szemlélni, miközben áthajózunk a magyar történelem legnevezetesebb hídjai alatt.

TOP
Preview
Close